2015-01-25

Maten jag äter...

Jag fullkomligt ääälskar  The Vegan cheat sheet.. det är den bästa bok jag hittat inför min kostomläggning.. Denna bok har hjälpt mig sååå mycket.
När jag tog beslutet att äta endast plantbaserat så funderade jag en del på det där med vitaminer och mineraler och så.. även om steget inte kändes så långt från vegetarisk till vegansk kost, så ville jag ändå ha mer info. Våren/sommaren 2014 åt jag bara Raw food och jag mådde ju sååå bra, hade asmycket energi, min hy var som en dröm, min kroppstemp var normal (inga köld-dippar), ingen smärta, ingen stelhet.. ja, jag mådde helt enkelt som jag ville må.. Men, med ett litet, fast ganska stort problem.. jag gick inte ner i vikt, trots flera månader på raw food.. Varför?  Sen såhär på vintern så vill jag ju även ha varm mat, så vegan kost tilltalade mig hälsomässigt.  Jag började söka runt på nätet och hittade The Vegan cheat sheet, den verkade bra så jag beställde ett ex. Och Det har jag inte ångrat, det visade sig vara ett väldigt bra köp, jag förstår nu, efter att läst boken, varför jag inte gick ner i vikt under min tid på raw food.
I denna bok finns allt jag behöver. Info om vitaminer och mineraler, i vilken mat jag hittar dom och hur mycket jag behöver äta, myter om vegan kost och svar på dessa.. som en typisk kommentar: -Men hur får du i dig proteiner?.. doh.. eftersom jag tidigare på vegetarisk kost åt ägg och ibland räkor och fisk, så har inte många funderat på jusst mitt proteinintag antar jag.. Vidare i boken finns enkla recept, tips på vad man gör om man äter ute med mera.. alltså en j-a bra bok :D
Att jag helt vill utesluta animaliska och fabriksbearbetade produkter i min kost är ett hälsobeslut. Ta hjärtinfarkt till exempel.. det är så gott som obefintligt i kulturer där kosten är till största del växtbaserad. Andra åkommor som förebyggs med vegan kost är alzeimers, cancer och diabetes, bland många.
Då jag är en mästare på snabbmat och halvfabrikat så är min utmaning att planera måltiderna. Jag har gjort ett basschema för veckan där jag har en typ av rätt varje dag, som t ex måndagar: potatis.. då gör jag alltid potatisrätter på måndagar, så har jag gjort på veckans alla dagar, denna grund gör det lättare att leta recept och för mig, lättare att planera. Jag planerar middagar för en hel månad, handlar allt jag kan vid ett tillfälle och sedan färskvaror en gång i veckan. På det viset finns allt hemma, jag vet vad jag ska laga och risken för sistaminutensnabbmat är eleminerad. :D

Med Kärlek
<3<3<3

2 kommentarer:

 1. Jag tror att det här passar dig Linda, och nu när du också ska börja träna så blir det helt perfekt.
  Lycka till
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack Maggan :) Ja, det känns jättebra.. i morgon öppnar gymmet för träning, jag är verkligen peppad nu :)
  Kraam
  <3

  SvaraRadera